BRANDBEVEILIGING

Rookmelderverplichting vanaf 1 juli 2022

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Belt u dan eens met 0317-424797 of vul het aanvraagformulier in voor het maken van een vrijblijvende afspraak op locatie.
Waarom Sta-beveiliging

EN50131 Grade 2 en 3 systemen
Professionele en vakkundige installatie
24-uurs service & onderhoud
Uitsluitend REQ gecertificeerde producten

In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al jaren verplicht, maar vanaf 1 juli 2022 geldt deze verplichting voor álle woningen. In ieder huis moet vanaf dat moment op elke verdieping minimaal één rookmelder zijn geplaatst. Het is belangrijk de rookmelders op de juiste plek te plaatsen, zodat ze het snelst alarm geven indien er brand ontstaat. De vuistregel is: in het midden van het plafond, minimaal 50 cm bij een muur of hoek vandaan. Houd ook afstand tot lampen. Op deze pagina vind je meer tips & trucs over het plaatsen van rookmelders en het maken van een keuze uit ons assortiment.

Ons assortiment rookmelders

Wij bieden een ruim assortiment rookmelders aan. U kunt bij ons terecht voor rookmelders van diverse merken.  Alle rookmelders uit ons assortiment voldoen aan de actuele wet- en regelgeving. Heeft u hulp nodig bij uw keuze? We helpen u graag op weg. 

Welke rookmelders zijn geschikt?

Rookmelders met batterijen volstaan. We raden aan melders te kiezen waarvan de batterij 10 jaar meegaat. Er zijn goedkopere varianten beschikbaar, maar deze batterijen hebben een korte levensduur. In grotere woningen zijn melders met een koppelfunctie een verstandige keus. Deze functie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij rookontwikkeling. Daarnaast bestaan er slimme melders. Deze geven een signaal aan een mobiele telefoon: handig als je niet thuis bent.

Wet- en regelgeving

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder over het Europese EN 14604 certificaat beschikken. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Een CE-markering is verplicht en rookmelders mogen niet van het ionische type zijn. De rookmelders in ons assortiment voldoen aan deze eisen. Voldoet uw woning niet aan de nieuwe regelgeving? Dan bestaat, los van de gevaren, de kans op een boete of problemen met de verzekering.

Het belang van goede rookmelders in elke woning

Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen brandveiliger ontworpen dan oudere woningen. Een goede zaak dus dat juist in deze oudere woningen nu ook een rookmelderverplichting wordt geïntroduceerd. In Nederland is het brandveiligheidsbewustzijn laag, terwijl jaarlijks meer dan 40.000 woningbranden plaatsvinden en ieder jaar mensen overlijden door woningbranden. Nu we steeds meer elektrische spullen in huis hebben, wordt de kans op brand bovendien steeds groter.
Wist u dat, als u slaapt, uw neus niet werkt? Van rooklucht wordt u dus niet wakker. En doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u snel in een diepe bewusteloosheid. Uw gehoor werkt gelukkig wel als u slaapt. Rookmelders zijn dus van levensbelang. Dat geldt niet alleen als u slaapt: hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd om uw huis veilig te verlaten.